FOGDRAGON, заштита против замрзнување на почвата!

ЕФЕКТИВНО, ЕКОНОМИЧНО, НАДЕЖНО

Заштитете ги вашите лозја и плантажи од замрзнување на почвата со FogDragon.

FogDragon е развиен за заштита на лозја и овоштарници од радиационо замрзнување (пролетно замрзнување на почвата), кое претставува околу 85% од сите штети од замрзнување, покрај тоа е успешно користен дури и при црно замрзнување. Еден FogDragon може да заштити 10 хектари со минимални оперативни трошоци и одржување.

Кога горивото, ставено во камерата за горење на FogDragon, се запали, машината распрснува резултантната топлина и дим во плантажата. Тракторот што влече го покренува вентилаторот на машината преку PTO оска. Вентилаторот впива воздух за горење преку регулируемите влезови за воздух и го лади воздухот помеѓу камерата за горење и двојниот ѕид на машината. Ладниот воздух се меша со димните гасови, така создавајќи и распрскувајќи еднороден температурен агент. Од резервоарот за вода високопритисочна пумпа инјектира вода во излезниот топол воздушен тек, со што го зголемува специфичното тежење на испуштените димни гасови и создава водена пареа, што помага да се задржи овој изолациски агент во близина на површината на плантажата. Слојот од магла е многу ефективен во изолација и така спречува радиациониот губиток на топлина од површината.

Ефекти од машината:

  • Распрскува создадениот дим и водена пареа во плантажата, што изолира заштитената област и задржува топлината, емитирана од површината на Земјата преку ИЧ радиација.
  • Циркулира воздух, со што олеснува мешање на повисоките топли и пониските ладни воздушни слоеви во близина на површината.
  • Произведува топлина преку горењето на горивото, што го зголемува околното температурно ниво на воздухот.

Широк спектар на опции за гориво

За работата на машината може да се користи секакво (некомпактно) биомасно гориво со соодветна топлинска вредност, кое што се произведува како страничен продукт во земјоделското и градинарското производство, кое не е класифицирано како опасен отпад.

  • сено, слама или бали од царевица,
  • дрвени струготини,
  • бали од лозови гранки,
  • струготини,
  • дрвени трупци.

Дистрибутори

Унгарија Polikov Kft. sales@fogdragon.eu
Шпанија Saflowers & Sadol s.l. saflowers.sb@gmail.com
Германија ZG Raiffeisen eG. rainer.buchmann@zg-technik.de
Франција Gyorgy Patzay gyorgy.patzay@fogdragon.eu
VERT PROTECT marc.vertprotect@outlook.fr
Белгија BAB-Bamps BV bab@bab-bamps.be
Швајцарија SILENT AG info@silentag.ch
Чешка Република OSLAVAN a.s. roman.netrda@oslavan.cz
Словачка B & B TEAM s.r.o. balla.bbteam@gmail.com
Словенија и Хрватска ASCON d.o.o. alfred.stefancic@siol.net
Србија Dolina Metal d.o.o. sandra.juhasz@fogdragon.eu
Обединетото Кралство Bourne Engineering chris@bourneeng.co.uk

Замрзнувањето на растенијата е сериозен проблем во земјоделството, и можноста да се заштити успешно културата е голема предност за фармерите. Способноста да понудите решение на овој проблем ви дава предност пред конкуренцијата.

Референции

FogDragon беше користен за борба против замрзнувањето на растенијата низ цела Европа во последните неколку години, со извонредни резултати. Овде можете да најдете неколку примери (коментари, рецензии) од фармерите кои заштитија своите култури.

Géza, Унгарија: Бев првиот што ја користеше машината откако беше развиена. Измеривме -4ºC точно надвор од овоштарникот, каде машината не беше користена. FogDragon успеа да заштити над 8 хектари јаболкови насади во овие услови.

Viktor, Унгарија: Го користев FogDragon за заштита на овоштарникот од замрзнување на почвата. Кон полноќ температурата веќе беше падната на околу минус 4-5ºC, и до зори уште малку падна под -8ºC. Таа ги исполни нашите очекувања, и каде што беше користен Dragon, очекуваме 100% принос од културата.

Joel, ГЕРМАНИЈА: Џоел ја користеше својата машина на почетокот на 2018 година во Шалщат, кога температурата падна до -7,8ºC. Неговиот успех дури беше истакнат од локалните медиуми.

Joze, СЛОВЕНИЈА: Заштитивме два и пол хектари јаболкови насади. Кога ја користевме машината, небото беше чисто, а температурата беше -3,6 степени Целзиусови, но пониско кон земјата мислам дека беше -4 степени Целзиусови.

Gilbert, ФРАНЦИЈА: Жилбер успешно ја користеше машината во својот овоштарник во последните две години, користејќи влажни снопови сено како гориво, што го зголемува создавањето на водена пареа.

Matthieu, ФРАНЦИЈА: Компанијата на Матју беше една од првите кои набавија FogDragon во Франција и набргу потоа мораше да го користи кога студен мраз со температура од -15ºC погоди овоштарникот. Тие успешно заштитија малку повеќе од 3 хектари.

НОВОСТИ ВО ВЕСНИЦИте: Badische Zeitung 1, Badische Zeitung 2, Vosges Matin

Контакт

Нашата седиште се наоѓа во Будимпешта, Унгарија, а фабриките се во Албертирша и Перкупа. Ако сакате да организираме посета, ве молиме не двоумете се да се свржете со нас!

Телефонски број

+36-30-373-3197

Емаил

sales@fogdragon.eu

  •  
en_GBEN